Ararát
 
                                                                                       

 

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Amennyiben elnyerte tetszésedet honlapom, kérlek ajánlj a G+-on! Ezzel növeled látogatottságomat. Köszönöm!
 
© Adatvédelem / Copyright
Az oldal tartalma nagy részben saját készítésű. Engedély nélkül KÉRLEK, NE MÁSOLD! Saját alkotásaim megjelentetése más oldalakon engedély, illetve a szerző megjelölése nélkül lopás, kérlek, ne tedd! Köszönöm! NeMo
In this website are my own creations in generality. Please don't copy without my licence or without my questionning! Please if you take it in other website, write with: Made by NeMo. Thank You!
Copyright ˆˆˆ NeMo
Copyright ˆˆˆˆ dr Nemessányi Mária
 
Blog
Friss bejegyzések
2014.07.08. 23:26
 
TARTALOM / CONTENT
Köszönöm, hogy írtál bele!
Thanks for write me!

LELKEM LEGMÉLYÉBŐL

TARTALOM

TÉMÁK

 
Ennyien jártok ide
Indulás: 2005-04-02
 

 
Egészségesebben élni (cikkeim)
Egészségesebben élni (cikkeim) : Háti és ágyéki gerinc karbantartása

Háti és ágyéki gerinc karbantartása

NeMo  2006.11.11. 00:12

4 gyakorlat az egészséges, rugalmas gerincért. Elvégzésükhöz gyakorlatonként 1,5-2 perc kell, vagyis a gyakorlatsorra 6-8 percet kell szánni.

A háti és ágyéki gerinc karbantartása

Gerincünk talán az egyik legérzékenyebb és leghamarabb fáradó testrészünk. Még annak is fájhat a háta, a dereka, akinek semmiféle gerincrendellenessége nincs. Fontos, hogy törődjünk a gerincünkkel, hiszen nagyon kellemetlen, ha fáj. Természetes öregedési folyamatainkat, a porckorongok rugalmasságának csökkenését lelassíthatjuk, ha naponta törődünk egy kicsit gerincünk rugalmasságának helyreállításával.

1.gyakorlat: Kiinduló helyzet nyújtott ülés, kezek a derekunk mögött a talajra támaszkodnak.

Bal kezünket, majd bal lábunkat is átemeljük jobb lábunk fölött, és a bal lábfejet a jobb térd külső oldalára helyezve, bal kezünkkel megfogjuk a bal bokát. Közben mélyen belégzünk.

Derekunk mögött támaszkodó jobb kezünk, mint tengely körül egész felső testünkkel elfordulunk jobbra, miközben erőteljesen kilégzünk. Bal bokánkat fogó bal kezünkkel segítjük a fordulást, mintegy toljuk a felsőtestünket jobbra. Lehetőség szerint nézzünk a hátunk mögé, fejünk, nyakunk is forduljon jobbra, amennyire csak lehet. A fordulás közben erőteljesen kilégzünk.

Ha elfogyott a levegőnk, mély belégzés közben visszatérünk a kiinduló helyzetbe. Néhány mély légvételt követően a gyakorlatot megismételjük az ellenkező oldalra is.

(Forrás: jóga)

Javasolt ismétlések: 3x mindkét irányba.

2.gyakorlat: Kiinduló helyzet nyújtott ülés.

Előre hajlunk lábaink felé úgy, hogy lehetőség szerint elérjük, vagy megfogjuk a bokáinkat, miközben mélyen kilégzünk.

Kiegyenesedünk, kezeinket vízszintesen magunk elé emeljük, hátunkat amennyire tudjuk, kihúzzuk, közben mélyen belégzünk.

Folyamatos kilégzés közben jobb kezünket hátralendítjük amennyire tudjuk, és a derekunk mögött kb 15-20 cm-rel megtámaszkodunk, majd bal kezünkkel is megtámaszkodunk a derekunk mögött. Folytatjuk a kilégzést, és mindkét karunk hajlítása közben homlokunkkal megpróbáljuk megérintani a talajt.

Ha elfogyott a levegőnk, mély belégzéssel visszatérünk nyújtott ülésbe vízszintesen emelt karokkal, majd kilégzéssel előrehajlunk a bokáinkhoz.

Néhány mély légvétellel kifújhatjuk magunkat, ha szükséges, majd ellenkező oldalra is elvégezzük a gyakorlatot.

(Forrás: jóga)

Javasolt ismétlések száma: 3x mindkét irányba.

 

3.gyakorlat: Kiinduló helyzet háton fekvés. Kezeinket vállmagasságba emeljük, majd mindkét könyökünket behajlítjuk úgy, hogy vállunk a törzsünkkel, felkarjaink az alkarjainkkal derékszögeket alkotnak.

Fejünkkel balra fordulunk, bal lábunkat felemeljük, combunk a talajra merőleges, lábszárunk a combbal alkot derékszöget.

Bal lábunkat a talajon fekvő jobb láb felett átemeljük és megpróbáljuk térdünket letenni a talajra, miközben kilégzünk. Könyökeinket a talajról ne engedjük felemelkedni!

Végezzünk ebben a helyzetben néhány jó mély légzést.

Térjünk vissza a kiinduló helyzetbe, óvatosan, hogy derekunkat meg ne húzzuk: az átemelt láb lábfejével a talajra támaszkodunk és mintegy visszafordítjuk vele magunkat, majd ha már derekunk ismételten a talajra támaszkodik, visszaemelhetjük lábunkat is a jobb láb felett.

Végezzük el a gyakorlatot a másik irányba is.

(Forrás: Callanetics)

Javasolt ismétlések száma: elegendő naponta egyszer mindkét irányba elvégezni.

4.gyakorlat: Sokban hasonlít az előző gyakorlathoz, de kicsit nehezebb kivitelezni, érdemes akkor elkezdeni, amikor a harmadik gyakorlat már jól megy.

Kiinduló helyzet háton fekvés, kezeinket a tarkónkon összekulcsoljuk.

Fejünket balra fordítjuk, bal lábunkat felemeljük ugyanúgy, mint az előző gyakorlatnál, combunk a talajjal, lábszárubk a combunkkal derékszöget alkot. Belégzünk.

Kilégzés közben bal lábunkat átemeljük a jobb láb felett és térdünket megpróbáljuk letenni a talajra. Vállaink maradjanak a talajon! Véghelyzetben néhány mélyet légzünk.

Bal lábunk aktív segítségével belégzés közben visszatérünk a kiindulóhelyzetbe.

A másik oldalra is elvégezzük a gyakorlatot.

Javasolt ismétlések száma: elegendő naponta egyszer mindkét irányba elvégezni a gyakorlatot.

 

EGÉSZSÉGÜNKRE!


Oldal Statisztikák

 
Kapcsolat
Values, Health, Toughts
Ha tetszik az oldal,
kérlek Regisztrálj! - 
If You like this website,
please registrate yourself!
 
FŐMENÜ-MAIN MENU
 

 
Ararát / hegy és legenda
Ararat / mountain and legend >>> 
 
LELKEM LEGMÉLYÉBŐL
 
Családom
 
PHOTO GALLERY
 
EGÉSZSÉG / HEALTH
 
HAZÁM - NEHÉZSÉGEK
 
Ünnep, hagyomány, hit
 
Gyereksarok / Corner to kids
 
Irodalmi linkgyűjtemény
 
Verselő (Koma) 
FIGYELEM: az oldal eladásra vár. Amennyiben nem talál vevőt a tulajdonos, 2016.12.31-ével törlésre kerül. Ez több ezer művészt érint, és több tízezer művet.
 
 
 
 
 
MUV.hu
 
Lányom honlapjai
TMNT - teknősökről mindenféle
FMA

MÁS WEBOLDALAIM
versek, gondolatok.
Harmónia - aneszteziológia, 
egészség és megőrzése 
Ép lélek és ép test összefügg.
Holisztikus gyógyítás

KEDVENC weboldalaim
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

IRODALOM - BIRODALOM
 
 
 
 
 
 

 Gyerekprogramok 
szervezésében segítő honlapok:
Kolibri családi színház
VI. Jókai tér 10
 
Marczibányi téri Művelődési Ház 
II. Marczibányi tér 5/A

 

 

 

 
 

 

 

 
 

Free PageRank Checker

MyStat - Az ingyenes webstatisztika

Link Exchange

StatCounter - Free Web Tracker and Counter

 
 
 
 
Hirweb.hu-Magyar Honlapok
 
Saját oldalaim Lányom portáljai
    
 
 
Bannercsere - oldalak
        MUV.hu
       
Életmód:
 
Az Araráttal kapcsolatban lévő kereső- és statisztikai oldalak  
  MyStat - Az ingyenes webstatisztika 
    
             DÍJAIM >>>
kreativ_blogger
   Magyar Honlap Linkek StatCounter - Free Web Tracker and Counter Free PageRank Checker
G-portál hírek
     
 

 

 

ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaroS Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaroS Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Gyere és csatlakozz a -Karstjäger- magyar airsoft csapatába!    *****    Szoba gyerekkel kiadó film meg tekinthetõ gportálon klikk ide!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Eladó luxus lakások, házak, telkek, üzletek, lakóparki ingatlanok. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Ajándékozz Horoszkópot! Lepd meg szeretteidet egy Személyre szóló asztrológiai elemzéssel és 1 éves elõrejelzéssel.    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie, ehhez adok én,sok segítséget. Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Az asztrológia sok segítséget ad az élet minden területén, de képzett, tapasztalt asztrológus kell hozzá, keress meg!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,konzultáció.Tájékoztatás az oldalon! látogass,meg!!!    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Bérkalkulátor    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    too young and innocent | an aegyo queen | twice | neo culture technology    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! Regisztrálj oldalamra és én segítelek elsajátítani az asztrológia tudományát!    *****    Tanuld nálam az asztrológiát teljesen ingyen, vagy kérj részletes asztrológiai elemzést „BECSÜLET KASSZÁS” alapon!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! kattints ide!!!    *****    Bûbájos Boszorkák - Charmed - Hírek - Extrák - Érdekességek - Charmed - Bûbájos boszorkák - Sok - sok infó - Charmed -    *****    Pénzkeresés az Interneten! Csak is kipróbáld, tesztelt módszerekkel, melyek tényleg fizetnek!